Kolaps v závěru utkání nás stál jistou výhru

03.11.2014 20:27

V dalším kole 3. KLMA jsme zavítali na dráhy TJ VTŽ Chomutov. Tahle kuželna nepatří k našim nejoblíbenějším, ale je to zde pro všechny stejné, takže žádné výmluvy. V tomto utkání nám opět musel vypomoci Josef Šnajdr a stejně jako minule zvládl svoji roli na výbornou (na rozdíl od jiných).

Do úvodního souboje jsme vyslali Jirku Šlajera proti Stanislavu Šmídovi ml. A Martina Víta, který měl za soupeře Filipa Prokeše. Standa se pustil do Jirky s pořádnou vervou a hned v plných na první dráze mu utekl o 12 kuželek (101-89). V dorážce svůj náskok domácí hráč navýšil ještě o 7 kuželek a tak první dráhu vyhrává vcelku jednoznačně. Od druhé dráhy se ale obraz hry významně změnil. Zatímco Jirka svojí trpělivou hrou získával kuželku za kuželkou a šel si za svým cílem, jeho soupeř již nedokázal navázat na svoji hru z první dráhy. Zbývající dráhy získává ve svůj prospěch Jirka a celkově vítězí o 23 kuželek. Martin začal obstojně proti svému soupeři, kterému se hned od prvních hodů nedařila jeho hra. První dráhu vyhrává Martin o 22 kuželek (108 – 130). Na druhé dráze se Martin zlepšil na 141 pk, ale ani to na zisk dráhy nestačilo, jelikož jeho soupeř zde zahrál svoji nejlepší dráhu a zejména dorážka 63 pk mu přinesla vítězství o 9 kuželek. Na třetí dráze se naštěstí vše vrátilo do podoby první dráhy. Martin zahrál výborné plné (101) a i v dorážce byl lepší a tak k zisku dráhy přidává i náskok 35 kuželek. Poslední dráha Martinovi hrubě nevyšla, ale naštěstí soupeř toho nedokázal patřičně využít. Vítězí na ní jen o 10 kuželek a tak body patří Martinovi. Po první dvojici vedeme tak 2 : 0 a o 48 kuželek. Velice slibný začátek.

V prostřední části zápasu nastoupil Josef Šnajdr proti Stanislavu Šmídovi st. A Láďa Filek proti Robertu Suchomelovi. Pepík začal famózně a dráha 149 pk byla vůbec nejlepší z naší strany v utkání. Navíc mu přinesla náskok oproti trápícímu se soupeři náskok plných 44 kuželek. Na druhé dráze hraje Josef opět velmi dobře. Dráhu získává pro sebe a náskok navyšuje již na velice přijatelných 60 kuželek. Třetí dráha v jeho podání byla nejslabší a ztrácí na ní 30 kuželek, když se domácí hráč dokázal výrazně zlepšit. Naštěstí to byl v jeho podání ojedinělý jev. Poslední dráha patřila Josefovi a celkově tak vítězí o 41 kuželek. V souběžně hraném souboji bojoval Láďa s Robertem o každou kuželku a na tento souboj se hodí otřepané „každý chvilku, tahal pilku…“. První dráhu získává Láďa o 4 kuželky díky lepší hře do plných. Na druhé ztrácí 3 kuželky, když znovu rozhodovala hra do plných a ta byla lepší na straně domácího Roberta. Výpadek na domácího hráče na třetí dráze dává Láďovi možnost navýšit svůj náskok na 13 kuželek. O tento náskok přichází hned v plných na poslední dráze (90-78) a tak před dorážkou vede již jen o kuželku. Tuto bitvu rozhodla Láďova jediná chyba na této dráze, prohrává ji o 2 kuželky a tak domácí získávají první bod, za výhru Roberta o jedinou kuželku. Nicméně stav přímo ideální. Vedení 3 : 1 a náskok 88 kuželek. Ani v nejčernějším snu by mě nenapadlo, že se dá tento náskok prohospodařit a že hlavním aktérem u toho bude moje osoba. Bohužel ale stalo se…!!

Do poslední třetiny utkání nastupovali Petr Sachunský proti Zbyňkovi Vytiskovi a Milan Vrabec, který změřil svoje síly se Stanislavem Radou. Petr začal velmi dobře a první dráhu vyhrává o 10 kuželek, když tyto získal ve hře do plných. Na druhé dráze se právě na Petrově hře projevila záludnost této kuželny v podobně měkkých náhozových desek. Petr se trápil v dorážce a dráhu ztrácí o 16 kuželek. Na třetí dráze měla Petrova hra k ideálu poměrně daleko, ale přesto pro něj znamenala zisk dráhy o 2 kuželky. Před poslední dráhou ztrácí na svého soupeře 4 kuželky a vše vypadá i přes ztrátu přijatelně. Ovšem na poslední dráze předvedl domácí hráč parádní výkon (163 pk) a Petrovi „naložil“ 35 kuželek. Petr tak prohrává o 39 kuželek. Na sousedních drahách se souboj mezi Milanem a Standou odvíjel v podobném duchu a z našeho náskoku ubývaly kuželky závratným tempem. První dráhu ztrácí Milan o 25 kuželek, když domácí hráč předvedl výborných 157 pk. Na druhé dráze byl rozdíl ještě markantnější, když Milan nepochopitelně zkolaboval v dorážce. Po dvou drahách to znamenalo propastnou ztrátu 55 kuželek. Naštěstí i domácí hráč si vybral slabší chvilku a Milan tak spíše jeho zásluhou, než svojí hrou získává k dobru 17 kuželek. Před poslední dráhou společně s Petrem hájí náskok 46 kuželek. V plných se Milan ještě držel v přijatelném odstupu, ovšem dorážka rozhodla a domácí nakonec otočili celý vývoj utkání a vítězí o 4 kuželky. Milan s Petrem pak dlouho nevěřícně kroutili hlavami, co dokázali prohrát. Nejsmutnější na celé situaci je to, že se jedná o zkušené hráče, kteří by si s takovou situací měli umět poradit. Bohužel se tak nestalo a jsou si dobře vědomi, že celému družstvu prohráli prakticky vyhrané utkání. Nezbývá nám (mě a Petrovi) než se za svůj výkon omluvit a doufat, že se naskytne příležitost, jak toto selhání napravit. Tenhle výkon a prohra mě bude v hlavě strašit ještě hodně dlouho.

Snad se nám povede lépe hned v dalším utkání, kdy na domácí kuželně přivítáme nováčka z Českých Budějovic.

Milan Vrabec

Zpět

Vyhledávání

© SK Škoda VS Plzeň 2009