Úspěšné vykročení áčka do nové sezóny

14.09.2014 18:40

V úvodním kole nového soutěžního ročníku 3.KLMA přivítalo naše A na domácích drahách hráče TJ Vltavanu Loučovice. K tomuto utkání jsme nastupovali tak trochu s očekáváním, na co vlastně budeme mít. Po loňské sezoně naše řady opustil Jirka Baloun, který odešel na hostování do Stříbra hrát 1. ligu (Jirko držíme palce, ať se ti daří stejně jako u nás :-)). Rovněž Olda Kučera nás záhy opustí, kdy odjíždí studovat na 6 měsíců na Krétu (Oldo pozor na Kretény a Kreténky :-)) a tak bylo potřeby kádr doplnit. Z hostování na Sokole Plzeň se vrátil Láďa Filek st. a po určitých nepříjemných dohadech se podařilo přivést na hostování z CB Dobřany Jakuba Solfronka, u něj doufáme v následný přestup. Kuba má zájem u nás hrát a tak jen doufáme, že se s druhou stranou rozumně domluvíme.

Náš soupeř pro úvodní kolo budil respekt, jelikož ještě v loňské sezoně hrál o soutěž výš. Ale podobně jako nám, odešel z jejich sestavy nejlepší hráč a tak šance byly vyrovnané. Navíc my jsme před začátkem soutěže prošli kvalitní přípravou, kdy jsme se účastnili několika přípravných turnajů, ale hlavně podávali „neuvěřitelné“ výkony při domácím Pardál Cupu :-). Ale nyní již k samotnému utkání.

Začátek byl z naší strany tradiční, Pavel Říhánek a Martin Vít. Pavel měl za soupeře Radka Šloufa. Oba soupeři od samého začátku předváděli výbornou hru a o zisku první dráhy pro Pavla rozhodla lepší dorážka. Nicméně dráhy 155 – 150 hovoří jasně o kvalitní hře obou. Na druhé dráze hraje opět Pavel výborně do plných, ale vedení neudržel zásluhou nevydařené dorážky. Po dvou drahách je srovnáno a Pavel ztrácí 1 kuželku. Pavlovi se nadále daří hra do plných a když tentokrát nechybuje v dorážce, získává třetí dráhu pro sebe a do plusu 4 kuželky. Na poslední dráze byl Pavel opět lepší v plných, ale Radek se nevzdal a v dorážce se výrazně dotahoval. Souboj vyvrcholil posledním hodem. Radek měl již dohráno a jistotu zisku dráhy. Bylo tak jasné, že o vítězi bude rozhodovat poslední Pavlův hod, když zavřel „existenc“ a šel do plných. Matematika byla jasná 6 = remíza, 7=vítězství. Vše pod tuto hodnotu je prohra. A jak už tak bývá nepsaným pravidlem – prostředek, který dal pouze 5 a tak Pavel prohrává o jedinou kuželku. Na vedlejších drahách bojoval Martin Vít s Jardou Suchánkem. Tomu se na první dráze hrubě nedařilo a naopak Martin hrál dobře, což mělo za výsledek jednoznačný zisk první dráhy a náskok 49 kuželek. Ten dodal Martinovi potřebný klid a i když druhá dráha nebyla zrovna z nejpovedenějších, přesto ji získal pro sebe o dalších 7 kuželek. Následně se soupeř zřejmě pod dojmem, že již není co ztratit výrazně zlepšil a začal Martina prohánět. Martin se trápil navíc s bolavým kolenem a nemohl hrát naplno, což se odrazilo na jeho hře. V této chvíli se projevila „ohromná taktická vyzrálost“ vedoucího družstva, když poradil Martinovi obrovské „moudro“ , aby v dorážce  zvolnil :-). Martin jako poslušný hráč týmu a pod vidinou následných sankcí :-) poslechl a ejhle – hodovka, hodovka, hodovka, osm.... tento famózní obrat znamenal zisk i třetí dráhy. Na poslední dráze Martin pokračoval v dobré hře a druhá polovina jeho startu měla hodnotu 302 pk. Jednoznačně svého soupeře poráží o 69 kuželek a srovnává tím stav utkání. Před prostřední částí máme náskok 68 kuželek.

V druhé dvojici nastupují naši nováčci. Kuba Solfronk má za soupeře Jana Smolenu a Láďa Filek Josefa Gondeka. Kuba se rozjížděl pomaleji a první dráhu ztrácí v dorážce o 9 kuželek. Pak šel jeho výkon výrazně nahoru, zejména v plných (102+102+94). Druhou dráhu vyhrává o 14 kuželek a dostává se do vedení o 5 pk. Podobné je to i na třetí dráze, kde vyhrává Jakub o 9 kuželek. Poslední dráha nemá vítěze a tak je tady vítězná Jakubova premiéra v dresu plzeňské Škodovky, navíc ozdobená bonusem v podobě nejlepšího hráče domácích i celého utkání. SOLI –GRATULUJEME! Láďa Filek začal famozně, když v prvních plných ničil svého soupeře hodovkami (6x) a nás pak následně zahranými 2, nebo 3 :-). Pepík Gondek se Ládi zdatně držel a v dorážce již jasně dominoval a získává první dráhu o 7 kuželek. Na druhé dráze se mu přestalo dařit a Láďa svojí „kanonádou“ získal 26 kuželek a ujímá se tak vedení. Na třetí dráze se karta obrátila a Pepík dokázal z Láďova náskoku ubrat 13 kuželek. Láďa pokud chtěl získat bod, musel vyhrát poslední dráhu a udržet náskok 6 kuželek. Po plných to již nevypadalo, ale pak zaúřadovala Láďova „zlatá ruka“. Hodovkou se dotáhl na soupeře, existencem zavřel těžkou figuru, tzv. 45 a posledním hodem šel do plných. Na vítězství stačila Láďovi 4, ale víme jak dopadl Pavel. Zatímco my ostatní bez dechu sledovali, co Láďa předvede, ten s výrazem pokerového hráče vystřihnul hodovku a jako hrdina odkráčel středem :-). Nemusím snad ani zmiňovat, že v tu chvíli naše kuželna, která již zažila lecos málem spadla a někteří z nás byli zralí na ARO :-) Po tomto momentu byl na výsledkovou tabuli příjemný pohled. Vedení 3:1 a vedení o 94 kuželek.

Průběžný stav dodával naší nově sestavené dvojici zadáků potřebný klid a sebedůvěru. Milan Vrabec měl za soupeře Karla Jirkala a Petr Sachunský Libora Duška. Milan začal dobře do plných a vytvořil si náskok 10 pk. V dorážce byl lepší jeho soupeř, ale Milanovi se podařilo udržet mírný náskok a tím získal i první dráhu ve svůj prospěch. Druhá dráha se Milanovi příliš nepovedla a dovolil Karlovi vyrovnat i získat vedení 2 kuželek. Na třetí vyšly Milanovi výborně plné (103), bohužel je nepotvrdil v dorážce, přesto získává dráhu ve svůj prospěch a opět se ujímá vedení o 9 kuželek. Na poslední dráze začal mít Karel problémy se svalem a dokonce musel být ošetřován. Ale i tak se dokázal Milanovi přiblížit na 3 kuželky. Naštěstí Milanovi vychází poslední dorážka a nakonec vítězí o 13 kuželek. Petr od prvních hodů získával  nad Liborem převahu. První dráhu vyhrává s přehledem o 18 kuželek. Na druhé dráze se obraz hry příliš nezměnil a Petr opět vítězí o 18 kuželek. Navíc první polovinu svého startu končí slibným výkonem 293 pk. Pouze nevydařená dorážka na třetí dráze dala soupeři šanci, nicméně prohra dráhy o 2 kuželky nemusela Petra příliš mrzet. Poslední dráha byla vyrovnaná, ale Petr ji zkušeně získává pro sebe a to znamená poslední tečku za povedeným utkáním.

Nakonec v utkání vítězíme hodně přesvědčivě v poměru 7:1 a o plných 146 pk. Navíc jsme jako družstvo dosáhli velmi dobrého výkonu o což se zasloužili vyrovnanými výkony všichni hráči. Vždyť rozdíl mezi nejlepším a nejhorším výkonem byl u nás pouhých 18 kuželek. V závěru bych poděkoval všem, kteří se podíleli den před utkáním na generálním úklidu kuželny. Dráhy a celé zázemí byly perfektně připraveny. Rovněž bych chtěl jménem celého A družstva poděkovat fanouškům, kteří nás přišli podpořit a hlavně Šárce, která nám hodně pomohla u stolečku a navíc u toho stačila i pořídit nějaké fotečky. Klukům v baru za výbornou baštu a milou obsluhu a taky Lukášovi, který byl v tomto utkání připraven jako taktická rezerva, pro případ nutnosti střídání v družstvu. Doufám jen, že se nám bude dařit i v příštím utkání, kdy se utkáme ve Kdyni s tamními Sokoli.

Milan Vrabec – vedoucí A družstva

Zpět

Vyhledávání

© SK Škoda VS Plzeň 2009