Výhra přinesla první místo

28.09.2014 21:01

Vít MartinV dalším kole 3. KLMA jsme na domácích drahách přivítali hráče TJ Lokomotivy Cheb. Sice jsme byli v tomto utkání mírnými favority, ale pouze papírových předpokladů. Každé utkání se rozhoduje na drahách a ne podle papírových předpokladů a to se naplno potvrdilo i tentokrát. Sestava byla ovlivněna hned několika okolnostmi, hlavně jsme se museli obejít bez našeho doposud nejlepšího hráče Kuby Solfronka, který měl pracovní povinnosti.

Úvod zápasu obstarala naše tradiční dvojice Pavel Říhánek a Martin Vít. Pavel měl za soupeře Františka Doušu a Martin Jana Kubíka. Pavel začal velmi dobře, ale jeho soupeř s ním zdatně držel krok a tak o zisku první dráhy pro Pavla musela rozhodnout až lepší hra do dorážky. Nakonec Pavel vítězí o 14 kuželek. Pavel i na druhé dráze pokračuje ve výborné hře a po plných (105) přišla i slušná dorážka a tak Pavel v polovině souboje točí skvělých 299 pk. V té době již vede o plných 35 kuželek. A ve výborné hře pokračuje i dál. Opět plné 100 pk a dorážka 44 znamená navýšení náskoku o dalších 17 kuželek. Na poslední dráze se předvedl i Pavlův soupeř a chtěl alespoň korigovat ziskem dráhy. To se mu nakonec daří, když ji vyhrává o 8 kuželek. Pavel dosahuje výborného výkonu 578 pk a vyhrává souboj přesvědčivě o 44 kuželek. Martin hraje v podobném duchu jako Pavel. První plné skvělé (103) a velmi dobrá dorážka znamená dráhu 154 pk a vedení o 22 kuželek. Na druhé dráze hraje Martin stále velmi dobře, ale Honza Kubík hraje jednu pravou ulici za druhou a nechybuje ani v dorážce a tak dráhu po výkonu 153 pk získává pro sebe a vyrovnává průběžný stav utkání. Nicméně i Martin hraje velmi dobře a polovinu točí rovných 300 pk. Na dalších drahách se naplno projevila Martinova převaha. Honzovi se přestala dařit jeho hra a ve druhé polovině souboje dostal od Martina „naloženo“ 41 kuželek. Martin končí na výborných 579 a společně s Pavlem dokázali v náš prospěch nahrát plných 100 kuželek.

V prostřední dvojici dostali na naší straně důvěru Láďa Filek a Olda Kučera. Hosté proti nim nasadili Bohumila Vyleťala a Zdeňka Eichlera. Láďa bohužel neměl svůj den a od začátku se na drahách trápil. Tolik prostředků se příliš často nevidí. Sice svoji hru prokládal tu a tam světlejšími okamžiky, ale nikdy mu to nevydrželo moc dlouho. Hned první plné dávaly tušit problémy. Naštěstí dorážka byla výrazně lepší (54), ale i tak prohrává první dráhu o 11 kuželek. Na druhé dráze si vybral slabší chvilku i jeho soupeř, ale i když Láďova hra měla k ideálu hodně daleko, přesto dráhu získává ve svůj prospěch a dostává se do vedení o 3 kuželky. Na třetí dráze v plných Láďa ukázal, že by mohl přijít obrat k lepšímu (103), ale dorážka nás zase vrátila do reálu. Naštěstí soupeř pokračoval v nepřesné hře a tak Láďa vyhrává i tuto dráhu a vedení navyšuje na 21 kuželek. Stačilo v klidu dohrát a pohlídat si náskok. Bohužel Láďa opět začal trefovat prostředky, a když Bohouš zpřesnil svoji hru, bylo z toho drama do posledního hodu. Nakonec jejich vzájemný souboj nemá vítěze a oba soupeři si odnáší po půl bodu. Olda na vedlejších drahách začal výborně do plných (100) a i když dorážka nebyla z nejpovedenějších, na zisk dráhy to stačilo. Druhá dráha se nesla v podobném duchu, jako ta první a když Zdeněk se na drahách trápil, v polovině souboje Olda vede o 36 pk. a 2:0 na dráhy. Pak Olda ale předvedl dráhu, na kterou by asi nejradši zapomněl a když Zdeněk výrazně zlepšil svoji hru, přišel Olda o veškerý náskok a ještě ztrácí 2 kuželky. Plné na poslední dráze Olda prohrává o 10 kuželek a s bodovým ziskem to vypadá špatně. Naštěstí Olda zahrál skvěle v dorážce (70) a nakonec souboj vyhrává těsně o 5 kuželek. Stav utkání tedy vypadá skvěle v náš prospěch. Vedení 3,5 : 0,5 a k dobru 105 kuželek. Zdálo by se, že utkání je v podstatě rozhodnuté, ale zajíci se počítají až pohonu.

Finále na naší straně obstarali Petr Sachunský proti Láďovi Liptákovi a Jirka Šlajer, který měl za soupeře Jirku Nováčka. Petr s Láďou předváděli výbornou hru do plných na první dráze (102-104). Zatímco Láďa pokračoval ve výborné hře i v dorážce (69) a dosáhl málokdy výdaný výkon na dráze 173 pk, Petrovi se dorážka nepodařila a tak první dráhu ztrácí o plných 44 kuželek. Na druhé dráze naštěstí Láďa ubral ze svého drtivého nástupu a naopak Petr zlepšil dorážku a tak získává dráhu ve svůj prospěch o 12 kuželek. Podobné to bylo i na dráze třetí, kterou Petr dokázal vyhrát o 10 kuželek a i když stále ztrácel 22 kuželek, byla tady reálná šance na vítězství v tomto souboji. Stačila „maličkost“, porazit Láďu i na poslední dráze. Byla to bitva doslova o každou kuželku, která navíc měla i vysokou úroveň. Nakonec se to Petrovi povedlo o pouhou kuželku a tak i díky nižšímu celkovému počtu poražených kuželek získává pro nás velice důležitý bod. Jirka bojoval se svým jmenovcem Nováčkem a i přes slušnou hru ztrácí první dráhu díky horší dorážce o 4 kuželky.  Na druhé dráze hostující hráč přeřadil na vyšší rychlostní stupeň a vítězí o 18 kuželek po výborném výkonu 156 pk. A když se Jirkovi nepodařila třetí dráha, měl jeho soupeř jistotu zisku bodu, ale což bylo pro nás horší, z našeho náskoku povážlivě ubylo kuželek. Jirka Nováček i poslední dráhu zvládl na jedničku a po dráze 154 pk se jeho celkový výkon zastavil na čísle 598 pk, což byl suverénně nejlepší výkon celého utkání. Jirka dosáhl na slušných 542 a společně s Petrovým bodem jsme utkání dotáhli do vítězného konce. Ovšem hra posledních dvou hráčů soupeře zaslouží velké uznání. Dokázali stáhnout 77 kuželek.

Ovšem body zůstaly doma a potěšil i dosažený výkon, který o jedinou kuželku zaostal za hranicí 3300 pk. V tomto utkání nás zachránily plné, když dorážka patřila soupeři. A tak i po třetí v tomto soutěžním ročníku zazněl náš vítězný chorál: Sláva nám....! Navíc nás toto vítězství posunulo na první příčku průběžné tabulky. Ovšem nutno podotknout, že teď nás čekají zápasy na těžkých kuželnách a to hned v příštím kole v Karlových Varech, kde se utkáme s místním SKK.

M. Vrabec, vedoucí A družstava 

Zpět

Vyhledávání

© SK Škoda VS Plzeň 2009