První jarní výhra ozdobená parádou Jirky Balouna

18.01.2014 20:39

Ve druhém jarním kole jsme přivítali na domácích drahách hráče TJ Blatná. V tomto utkání jsme chtěli odčinit nepovedené utkání minulého kola v Karlových Varech a také se odpoutat od svého soupeře, se kterým jsme měli stejný bodový zisk.

Jako první nastoupil v našem družstvu Pavel (Kazi) Říhánek. Jelikož patří na domácích drahách k našim nejlepším hráčům, měl  jasný úkol. Získat bod a nahrát nějaké kuželky v náš prospěch. Toto mu chtěl znepříjemnit hostující Miloš Rozhoň. Pavel se rozjížděl pomaleji a první dráhu prohrává o 10 kuželek. Na druhé dráze se ale rozjel k parádnímu výkonu a dorážka 70 pk, navíc se 2 chybami znamená průběžné vedení. Třetí dráha se odehrává opět plně v Pavlově režii a náskok utěšeně narůstá. Na poslední dráze poněkud polevuje, ale i tak přehrává svého soupeře a beze zbytku splnil plánovaný úkol. Vítězí o 53 pk. Na sousedních drahách bojoval Jirka (Kávren) Šlajer, který měl za soupeře Luboše Lise. Na první dráze Jirka ztrácí do plných, ale v dorážce se zdatně dotahuje na svého soupeře. Vyrovnaný souboj má rozhodnout Jirkovo poslední hod, který hraje do plných a k zisku dráhy mu stačí 4 kuřelky. Ale jak už to bývá, zákon schválnosti je neúprosný a díky „Brandejsu“ je z toho remíza. Podobný scénář se opakuje na druhé dráze. Jen Jirka je tentokrát lepší v plných a v dorážce dotahuje soupeř. A jako na předešlé dráze má opět Jirka šanci na zisk dráhy posledním hodem do plných. Ovšem tentokrát k tomu potřebuje 7 kuželek. A opět přichází střed a ... 4 kuželky.

Ovšem Jirka se tím nedal „rozhodit“, naopak zabojoval a po výborné hře, zejména v dorážce vyhrává třetí dráhu o 22 kuželek a ujímá se tak vedení. Ovšem na poslední dráze předvedl parádní výkon Luboš a dráha 162 pk oproti Jirkovo 126 znamená vítězství v celém souboji a vyrovnání stavu. Ovšem na poražené kuželky vedeme o 37 kuželek.

S jasným cílem udržet tento náskok, popřípadě ho ještě vylepšit nastupovali do prostřední části utkání Milan (Poštolka) Vrabec a Olda (Oli) Kučera. Milan měl za soupeře Jiřího Vyňatu a Olda Jiřího Vokurku. Dnešek nezastihl Milana v optimální pohodě a formě. Problémy daly tušit již jeho první plné (72 pk). Sice to ještě částečně zachránil slušnou dorážkou, ale na dobře hrajícího Jirku to zdaleka nestačilo. Dále to bylo v jeho podání jedno velké trápení a nulová herní pohoda. Je téměř zázrakem, že dokázal, byť těsně hranici 500 pk. Zato jeho soupeř hrál velice dobře a s přehledem vyhrává na všech drahách a výhra o 59 kuželek hovoří za vše. Olda měl velmi dobrý vstup do utkání. První dráhu ztrácí těsně o 2 kuželky, ale na druhé získává 22 kuželek a vypadá to na klidný průběh. Třetí dráha již ta povedená nebyla, ale ztráta 5 kuželek pořád dává naději na zisk bodu. Ovšem poslední dráha 128 – 150 pk znamená vítězství hostujícího hráče a stav utkání pro nás není příliš optimistický 1:3 a ztráta 29 kuželek.

Změnit tento stav se pokouší Petr (Saky) Sachunský, který nastupuje proti Romanu Körišovi a Jirka (Rejpal) Baloun, který má za soupeře Jana Koblihu. Na první dráze Petr rozhýbává bolavá záda a díky slabší hře do plných ji ztrácí o 8 kuželek. Pak ale přeřadil na jiný výkonnostní stupeň. Dobré plné a vynikající dorážka (72 pk) znamenají dráhu 164 pk a zisk 40 kuželek. . Pak Petr zase trošku ubral (záda potřebuji šetřit), ale s přehledem si hlídá svého soupeře a nakonec vyhrává zejména výrazně lepší dorážkou o 35 kuželek. Ovšem „bombónek“ na závěr si připravil Jirka. Jeho excelentní hra nepotřebuje žádný komentář. Přehled jenotlivých drah mluví jednoznačně! 166+156+159+146=627 a jeho nový osobní rekord. Ani dorážka 239 pk. se příliš často nevidí. Jirkovo soupeř hrál také výborně a 576 pk z něj udělalo nejlepšího hráče hostujícího družstva. Zajímavá je i statistika celého utkání. Hosté jsou lepší v plných 2137 – 2204, ovšem dorážka je výrazně v naší režii 1190 – 1066.

No a pak již kuželnou mohl zaznít obnovený chorál: Sláva nám, ......

V závěru mi nezbývá než poděkovat celému družstvu za předvedené výkony a hlavně musím vysoce ocenit týmového ducha, když všichni táhnou za jeden provaz a když se někomu nedaří, ostatní jeho výpadek dokáží nahradit.

Milan Vrabec

Zpět

Vyhledávání

© SK Škoda VS Plzeň 2009