Světový pohár jednotlivců 2009

06.02.2009 19:30

Od pátku 6. do neděle 8. února se v chorvatské Rijece koná Světový pohár jednotlivců v kategoriích junioři a dospělí.  

Českou republiku budou zastupovat mezi ženami Dana Wiedermannová ml., mezi muži Igor Búrik a v juniorské kategorii Jana Račková, obhájkyně zlaté medaile z loňského roku Lucie Vaverková a Vlastimil Bělíček. Součástí reprezentační výpravy jsou také trenéři Jaroslav Slabák a Růžena Smrčková.

Dnes proběhlo rozlosování soupeřů. V pátek jsou na programu souboje juniorské kategorie, v sobotu potom dospělí. Známe zatím soupeře ženské části naší reprezentace – Jana narazí na německou zástupkyni Saskiu Seitz a Lucka nastoupí ve 12.30 proti domácí Marijaně Liovic. V sobotu sehrají svoje souboje dospělí – Dana bude hrát s Maďarkou Anitou Mehesz. Igor s Vlastou by oba měli mít za soupeře zatím blíže neznámé hráče z Bosny a Hercegoviny.

Pátek 6. 2. – juniorská kategorie

Odehrány jsou již první souboje. Dál překvapivě nepostupuje Slovinka Rada Savic, které se asi nedařilo dle představ (528). Na úkor ní jde dál rakouská reprezentantka Lisa Schumergruber (559). Téměř o 100 kuželek zvítězila Slovenka Lubica Listoferová nad hráčkou Makedonie Katerinou Jolevskou (566:467). A z třetího souboje prvních náhozů po napínavém souboji postoupila srbská reprezentantka Jasmina Andelkovic nad Maďarkou Dorou Soros (552:545). V další šestici se již představí česká hráčka Jana Račková proti Němce Saskii Seitz.

Přestože Jana porazila méně kuželek než soupeřka (569:581) vyhrává na dráhy 3:1! Ve čtvrfinále narazí na Rakušanku Lisu Schumergruber a tento souboj se bude hrát ve 13.40. Druhá ze sester Savic, Rada, postupuje výkonem 573 ku 540 Srbky Livie Santo. Další Slovinka Anja Kozmus postoupila přes fracouzskou hráčku Clemence Oudot (528:519) a podobně slabé výkony byly k vidění i v souboji Italky Marion Thaler (516) s Polkou Justynou Cholewinskou (532).

V juniorech předvedl skvělý výkon Srb Vilmoš Zavarko – 658 poražených kuželek a nedal šanci Lukasu Huberovi (AUT). Dál postoupil také Anthony Rabier (FRA) vítězstvím nad Polákem Jakubem Osiewiczem. Vyrovnaný byl duel mezi Makedoncem Bojanem Vlakevskim a Srbem Nikolou Lakovicem. Štastnější byl nakonec makedonský hráč, když vyhrál o dvě kuželky (550:548). Do čvtrfinále postoupil i náš Vlasta Bělíček! Bosenského soupeře Pere Petrica porazil 3:1 o 8 kuželek – 566:558 a příštím soupeřem mu bude Francouz Rabier.

I třetí česká zástupkyně, Lucka Vaverková, v prvním kole zvítězila! Soupeřku Marijanu Liovic (CRO) porazila doposud nejlepším výkonem mezi juniorkami 584 kuželek. Čtvrtinálový souboj s polskou hráčkou Justynou Cholewinskou sehraje v 17:10.

V dalších soubojích postoupil Slovinec Davor Sobočan přes Francouze Juliena Schmitta (584:563) a Rakušan Phillipp Vsetecka přehrál v kvalitním duelu o pět kuželek německého reprezentanta Fabiana Seitze (611:606). Podobně pěkné výkony předvedli i domácí hráč Matja Mance a zástupce našeho východního souseda Slovák Jan Jasenský. Janko porazil 613 kuželek, soupeř o 6 méně. Posledním postupujícím juniorem je maďarský reprezentant Sandor Keri, který výkonem 549 porazil italského soupeře Patricka Pfitschera (533).

Česko-slovenské semifinále bohužel nebude. Naopak – Jana Račková i Slovenka Lubica Listoferová jsou vyřazené a v neděli od 10 hodin proti sobě nastoupí rakouská hráčka Lisa Schumergruber a zástupkyně Slovinska Nada Savic.

Do semifinále se také podívají srbský hráč Vilmos Zavarko, Rakušan Phillipp Vsetecka a i druhá slovinská zástupkyně Anja Kozmus si zajistila postup. Na své soupeře zatím čekají, doufejme, že v případě Anjy to bude naše Lucka a v případě Vilmose Vlasta!

Tak pro dnešek je dobojováno! Známe všechny semifinálové dvojice juniorské kategorie. Vlasta Bělíček bohužel nestačil na Francouze Rabieryho a prohrál po výkonu 529 o 30 kuželek. Rabier tak nastoupí proti skvěle hrajícímu Vilmosi Zavarkovi, který ve čtvrfinále porazil opět výborných 654 kuželek. Druhou dvojici juniorů tvoří Phillip Vsetecka (AUT), který porazil na body 3:1 Davora Sobočana ze Slovinska, ač nahrál o 2 kuželky méně. Proti němu nastoupí rovněž v dobré formě hrající Jan Jasenský (ve čtvrfinále porazil opět „šestistovku“).

V juniorkách nám udělala radost Lucka Vaverková, která porazila Polku Justynu Cholewinskou jednoznačně 4:0 (561:525)! Gratulace! V neděli ji tedy od 10 hodin čeká slovinská hráčka Anja Kozmus.

Sobota 6. 2. – kategorie dospělých

V sobotu nastoupí naši reprezentanti v 8.30 Dana Wiedermannová a ve 12 Igor Búrik.

Více ZDE

Autor Petr Streubel

 

 

Zpět

Vyhledávání

© SK Škoda VS Plzeň 2009